Bewapen u zelf tegen phishing, leer phishing herkennen

Dit is ongelofelijk! u opent de e-mail en vindt een bericht waarin staat dat u veel geld hebt gewonnen of geërfd. Het enige wat u hoeft te doen is u gegevens in te vullen en u bent al snel zo rijk als een koning. Of u krijgt berichten van de Belastingdienst, incassobureaus, pakketkoeriers of u bank. U moet onbetaalde facturen snel betalen of uw gegevens wijzigen. Gelukkig stuurde het bedrijf een handige link in zijn e-mail waarop u kunt klikken om uw zaken te regelen. Maar u moet snel reageren of anders zijn de gevolgen voor jou. Wees hier waakzaam over, mogelijk heeft u te maken met phishing.

Phishing is een vorm van online oplichting waarbij criminelen aanvallen op uw inlognaam of accountgegevens. Als ze beet nemen, kunnen de kwaadwillende namens u een bestelling plaatsen of uw account leeg plunderen. U denkt misschien dat u via de link in u e-mail op een echte en officiële website terechtkomt, maar dat is niet zo. Slimme criminelen bouwen een website na en wachten rustig af tot jij u kostbare gegevens prijsgeeft. Gelukkig kun u hier iets tegen doen. Node IT helpt u hierbij.

Oplichters worden steeds professioneler

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit die doorgaans ernstige gevolgen heeft. Volgens gegevens van de Vereniging van Banken bedroeg de persoonlijke schade in 2018 circa 3,8 miljoen euro. In 2019 liep dit op tot 8 miljoen euro. Bij het omgaan met phishing kan dit grote trauma’s veroorzaken. Stel u voor dat criminelen al uw spaargeld in korte tijd plunderen. Het is heel logisch dat u achteraf niet online een bedrijf wilt starten, want wie of wat kun u vertrouwen? Naast het verlies van miljoenen euro’s heeft de daling van het vertrouwen in onlinediensten ook economische kosten met zich meegebracht.

Daarom is het voor de overheid en de financiële sector van groot belang om phishing te stoppen. In het verleden waren phishing-e-mails gemakkelijk te herkennen. Teksten zaten vaak vol grammaticale fouten, slechte vertalingen en vervormde zinnen. Helaas leren criminelen snel. Tegenwoordig zijn phishing-e-mails of phishing-berichten die via Whatsapp worden verzonden, bijna niet meer van echt te onderscheiden. U hoeft zich echter niet voor de gek te laten houden. Houd rekening met enkele basisregels en blijf waakzaam, de eerste strijd tegen cybercriminaliteit staat voor u neus. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook niet waar. Als u bank, belastingdienst of andere instantie wil dat u actie onderneemt, zullen ze daar nooit om vragen via een link in een e-mail.

Geef phishing geen enkele kans

Zorg allereerst voor een goede virusscanner met een spamfilter. Houd de virusdefinities van de scanner altijd up-to-date. Stel bijvoorbeeld een virusscanner in om automatisch naar updates te zoeken en deze te installeren. Natuurlijk kunt u ook controleren op beschikbare updates. Als u een e-mail ziet waarvan wordt vermoed dat het een phishing-poging is, controleer dan de inhoud ervan zorgvuldig. Zie u de taalfout? Dan is u vermoeden misschien juist.

Controleer ook de afzender van de e-mail. Is het een onbekend adres of lijkt het e-mailadres erg op dat van een officiële organisatie? De adressen die door criminelen worden gebruikt, kunnen simpelweg niet linken naar bedrijven die u kent. Als u het niet zeker weet, open dan het tweede scherm en kijk op de officiële website van de instelling of het bedrijf. Als u nu met uw muis over de link in de e-mail beweegt (maar niet klikt!), ziet u de URL onderaan het scherm. Als het niet overeenkomt met de website die u hebt gevonden, vertrouw de e-mail dan niet.

Stel dat u te maken heeft met een poging tot online oplichting. In ieder geval is gezond verstand u beste bondgenoot. Ook organisaties die voor phishing worden gebruikt op de hoogte stellen is goed. Ze stellen u melding zeker op prijs. Meld tot slot de phishing-poging bij de fraudehelpdesk. U kunt online contact met hen opnemen of direct hun telefoonnummer 088-786 73 72 bellen. Dit voorkomt dat andere mensen worden gestoord en zorgt ervoor dat phishing niet zo winstgevend is. Bovendien vergroot u door uw acties de pakkans. Samen staan ​​we sterker in het bestrijden van online oplichting.

Via Node IT veilig op het internet

Het is in uw eigen handelen. Uw aanwezigheid op internet is niet per se onveilig. Zorg altijd dat u beschikt over een goede virusscanner, bij voorkeur een goed werkend spamfilter. Ook is het belangrijk dat uw virusscanner up-to-date is. Gebruik uw gezond verstand en gebruik onze tips om zelf te checken of u met phishing te maken hebt. Meld de phishing-poging aan uw bank of het bedrijf dat de e-mail naar verluidt heeft verzonden. Meld de poging tot online fraude ook bij de fraudehelpdesk. Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van phishing. Kiest u voor internet op Node IT, dan kunt u erop rekenen dat wij ons best doen om uw online zo veilig mogelijk te maken. Samen zorgen we ervoor dat phishing geen kans krijgt.

november 11, 2021

Lees meer