De top 3 redenen waarom een goed wachtwoord belangrijk is

Je hoort het altijd weer: stel een goed wachtwoord in voor alle accounts die je gebruikt. Nu zijn er veel mensen die zich afvragen waarom een goed wachtwoord zo belangrijk is. Is het niet voldoende als je een relatief makkelijk wachtwoord kiest wat je vervolgens met niemand deelt? Helaas, het hebben van een sterk wachtwoord is van cruciaal belang voor jouw online veiligheid. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we dé top 3 redenen op een rijtje gezet waarom een goed wachtwoord zo cruciaal is in onze digitale samenleving:

Je persoonlijke gegevens lopen snel gevaar

Waar veel mensen niet gelijk bij stilstaan is dat we iedere dag weer te maken krijgen met ontzettend veel persoonlijke informatie. Zo krijg je bijna dagelijks wel een mailtje van de huisarts, een rekening of een bericht van de Belastingdienst. Deze informatie kan zeer schadelijk zijn indien het in handen komt van de verkeerde mensen. Je persoonlijke gegevens kunnen niet alleen gebruikt worden door mensen met slechte intenties, maar ze kunnen ook nog eens doorverkocht worden.

Criminelen kunnen met je bankrekening aan de haal

Mochten criminelen beschikking hebben over je persoonlijke gegevens zoals je wachtwoord dan is het goed mogelijk dat zij binnen no time ook toegang krijgen tot je bankgegevens. Dit maakt het van cruciaal belang om een sterk wachtwoord aan te maken. Daar komt bij dat criminelen bijvoorbeeld mails kunnen versturen wanneer ze je mail-account hebben gehackt. Dit brengt met zich mee dat ze net kunnen doen alsof ze jou zijn, met alle nadelige gevolgen van dien.

Je bent vatbaar voor datalekken

In ons land zijn er veel mensen die werken bij de overheid. Mensen die werkzaam zijn voor de overheid hebben vaak een geheimhoudingsverklaring ondertekend. Dit komt met name door het feit dat je met persoonlijke informatie van anderen werkt. Werk je met een slecht of onveilig wachtwoord dan zet je niet alleen je eigen gegevens op het spel, maar ook die van anderen. Worden er grote fouten gemaakt die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden middels een sterk wachtwoord dan is het mogelijk dat jij aansprakelijk wordt gesteld voor alle schade.

Tips en tricks voor een goed wachtwoord

Een sterk wachtwoord is dus van cruciaal belang als je jouw persoonlijke gegevens zo goed mogelijk wilt beschermen. Maar hoe zorg je nu voor een sterk wachtwoord vraag je je af? Er zijn een paar tips en tricks die je zelf kunt opvolgen als je zeker wilt weten dat jouw wachtwoord aan de nodige eisen zal voldoen. Hieronder hebben we deze tips en tricks voor jou op een rijtje gezet.

  • Zorg ervoor dat je jouw oude wachtwoorden niet opnieuw gebruikt
  • Kijk met regelmaat of je wachtwoorden toevallig ooit openbaar zijn gemaakt
  • Gebruik meerdere hoofdletters en tekens om je wachtwoord sterk te maken
  • Probeer om geen openbare informatie zoals naam of geboortedatum te gebruiken
  • Zorg ervoor dat je wachtwoord niet te kort of te eenvoudig te raden is
  • Maak gebruik van een password manager om al je wachtwoorden op te slaan.

Zorg er dus altijd voor dat je een goed wachtwoord instelt. Alleen met een veilig wachtwoord ben je in staat om jouw mailtjes, persoonlijke gegevens en bankrekeningen veilig te houden. Voor nog veel meer praktische info over wachtwoorden is het handig om even te blijven hangen op deze site. Hier vind je namelijk talloze andere blogs die je zo goed mogelijk op weg helpen!

november 30, 2021

Lees meer